6. ledna 2007

Týden s blendy


Blendování je velice zábavnou kratochvílí. Zasvěcení ví, že jde o to, vyrobit pomocí "pastamašíny" plynulý přechod jedné barvy Fima do barvy druhé. (Časem se naučíme vytvářet přechody z více barev, ale pro začátek zůstaneme u dvou.) Není to nic složitého, navíc blendování patří mezi základní a ve většině projektů hojně využívanou techniku.
Vlastní zkušenosti s blendováním ale i to, co jsem vypozorovala na svých kurzech, jsem pro Vás shrnula do několika praktických doporučení.
Dnes tu máme doporučení č. 1. - Jde to i bez bílé.
Když na kurzech vyzvu účastnice k tomu, aby si vybraly dvě barvy k vytvoření přechodu, zvítězí ve většině případů bílá jako základ a k ní modrá (červená, hnědá, oranžová...) . Občas jde někdo proti proudu a zvolí si například tmavě fialovou a tmavě zelenou (ale o tom jindy). Že se bílou se nic nezkazí, je sice pravda, ale existuje i spousta jiných barev, které se k vytváření přechodů hodí stejně dobře a se kterými se mnohdy dosáhne efektnějších výsledků.
Šikovný prográmek, který je sice primárně určen tvůrcům webů, najdete zde. Barvy Fima jsou tu zastoupeny dostatečně, takže
s experimentování můžete začít třeba hned. A na bílou zkuste pro tentokrát úplně zapomenout.
Orientace v programu:
Kliknutím levým myšítkem na libovolný z malých barevných čtverečků se Vám barva i s číselným označením přenese do prvního řádku (Color1). Překliknete do spodního řádku a stejným způsobem si vyberete barvu druhou (Color2). Jak široce chcete mít přechod znázorněný, si zvolíte vybráním čísla v okénku vpravo od popisku Midpoints (doporučuji zvolit č. 10) a pak už jen stačí kliknout na šedé tlačítko blend a prohlédnout si, jak by teoreticky takový přechod vypadal a kolika barvami je vlastně tvořen. Před dalším pokusem stačí kliknout na šedé tlačítko clear a začít zkoušet nové a nové barevné variace. Překopírováním zdrojového kódu na pevný disk, můžete mít tento nástroj k dispozici i offline.
Dobře se bavte :-).

5 komentářů:

TH řekl(a)...

Velmi pěkný prográmek!!!! Děkuji za skvělý tip!

vrba řekl(a)...

Rádo se stalo. Myslím, že se dá stejně dobře využít i při barvení vlny.

TH řekl(a)...

... a nejenom vlny :-) !!!

Anonymní řekl(a)...

bohuzel se mi program neukaze:-(
Je jeste pod tim linkem "zde" umisten?

Diky moc.
Olina

Anonymní řekl(a)...

Diky!!! Je to uzasne.
Olina