20. listopadu 2006

Jak udělat "to proužkaté okolo"?

kaleidoskop s proužky
V sobotu byl bez velké pompy, ale s o to větší radostí všech zúčastněných zahájen provoz Myší díry. V útulných prostorách na pražské Malé Straně se celý víkend tvořilo ostošest. Fanynky Fima se sešly na mém kurzu skládaných kaleidoskopů, které jsou momentálně velice "in". Protože jsme se ale nedopracovaly až do úplného finále, slíbila jsem, že návod na to, jak se dělá "to proužkaté okolo" (výraz jedné účastnice kurzu), najdou právě tady. Takže nejen pro malé i velké dámy z kurzu, ale i pro vás je tu názorný postup, jak na to:
Krok 1 - pomocí Pasta Machiny nebo obyčejného válečku si vyválíme dvě stejně silné placky - jednu černou a druhou bílou. Z placek vykrájíme obdélníky a střídavě naskládame na sebe přibližně tak, jak vidíte na obr. č. 1. M-í-r-n-ě stlačíme, aby se vrstvy spojily.
Krok 2 - řezákem kolmo nakrájíme na stejně široké plátky, které naplocho poskládáme těsně vedle sebe a tentokrát z boků opět lehce stlačíme, proto aby se nám od sebe jednotlivé proužky neoddělovaly.
Krok 3 - ještě jednou použijeme řezák, nakrájíme si proužky v potřebné šířce a potřebném množství.
Krok 4 - obalíme složený kaleidoskop a je to!

Tip: zkuste si i jinou, než černobílou kombinaci. Ale pozor, aby proužky opticky nesplývaly, je vhodnější použít kontrastní barvy.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Oceňuju, jak jsi pro účastníky kurzu dala další informace na web, je to fakt dobrej nápad!!

TH řekl(a)...

Ahoj, vrbičko! Dovolila jsem si taky něco o kurzíku přidat na svůj blog :-)

vrba řekl(a)...

Snažím se, co mi síly stačí a jsem ráda, když mou snahu někdo ocení :-).

vrba řekl(a)...

Tak to mě moc těší!

Anonymní řekl(a)...

Vrbi, je to skvělý...:-) díky za tipy...