13. ledna 2007

Už jsem tomu přišla na kloub

blen otaceny
Proč z toho nudlovače stále vylézá takový patvar, namísto úhledného čtverce nebo obdélníčku, který jsem měla na začátku? Důvodem je to, že přítlak po celé délce kovových válců pastamašíny není stejnoměrný. Největší tlak je na straně u kličky a směrem k opačné straně, té s kolečkem, se zmenšuje (názorný obrázek). Výsledkem je, že po několikerém protažení Fima strojkem vypadá sice jeden okraj tak, jak bychom si představovali, ale druhý se nezadržitelně zužuje (na obrázku nahoře).
Pomoc je snadná, aneb
doporučení č. 3. - Při blendování plát Fima pravidelně obracejte. Počítáme-li s tím, že hezký a plynulý přechod získáme zhruba po dvaceti až třiceti protaženích Fima nudlovačem, úplně postačí, po zhruba každém pátém protažení plátek Fima vodorovně obrátit. Tím se tlak vyrovná a plátek Fima nebude mít šanci se deformovat. Uvedeným postupem se s trochou cviku dopracujeme k relativně pravidelnému tvaru (na obrázku dole) a navíc si ušetříme spoustu ořezávání.
Shrnutí: pět zatočení kličkou, Fimo vodorovně obrátit, pět zatočení, obrátit a tak stále dál, dokud nemáme blend hotový :-).

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak to je DOBRÁ vychytávka!
Dizza

vrba řekl(a)...

A funguje ;-)!

Dasa_ řekl(a)...

Vrba, vieš čo je psina? Táto vychytávka sa dá použiť aj na normálne rezance :))) Čo sa človek pri Fime nedozvie.....