19. prosince 2006

Přenos obrázku pomocí rumu

ukázka
Způsobů přenosů obrázku na Fimo, stejně jako médií, kterými můžeme obrázek přenášet, je několik a v budoucnu si o nich určitě povíme. Ve stávajícím předvánočním čase mi ale přišlo příhodné, seznámit Vás s tranferem obrázku pomocí rumu. Komu už po pečení nezbyla ani kapka, může použít jakýkoliv jiný destilát obsahující alespoň nějaké procento alkoholu, protože právě ten hraje nejdůležitější roli.

Co budeme potřebovat:
  • po kousku bílého a černého Fima
  • řezák
  • černobílý obrázek vytištěný na inkoustové tiskárně v režimu nejvyšší kvality tisku (nikoliv v odstínech šedé a už vůbec ne barevný, protože uvedeným způsobem lze přenášet pouze a jenom barvu černou)
  • rum
  • smirkový papír
  • lak
Jak budeme postupovat:
Pomůže nám následující foto návod. Postup sice není zcela totožný, ale pro ilustraci poslouží skvěle.
  1. Vybereme a vytiskneme si obrázek (foto 1). Před samotným tiskem ho nezapomeneme zrcadlově obrátit, zejména pokud bude obsahovat nějaký text
  2. Podle konečné velikosti obrázku si připravíme placičku z bílého Fima (na tu obrázek otiskneme) a o něco větší a silnější placičku z černého Fima na rámeček
  3. Důležité - bílé Fimo si podložíme pečícím papírem, aby se nám během procesu obtiskování nepřilepilo k podložce (přesně to se mi poprvé stalo a celou práci jsem pak mohla zahodit).
  4. Vytištěný obrázek připlácneme potištěnou stranou na bílé Fimo (foto 2) a pořádně ho přitiskneme, aby k sobě obě plochy dokonale přilnuly.
  5. Na vatovou tyčinku naneseme pár kapek rumu a potřeme rub obrázku (foto 3). Pracujeme svižně, aby papír příliš nezvlhl a nezdeformoval se.
  6. Krok z fotografie s číslem 4 vynecháme, protože nepracujeme s fotopapírem, ale s papírem obyčejným, který by se při tomto způsobu vyhlazování úplně rozdrolil.
  7. Zvědavě odchlípneme růžek papíru a pokud jsme postupovali správně, na Fimu uvidíme obtisknutý obrázek. Poté celý papír sejmeme (foto 5).
  8. Pomocí řezáku vykrojíme vhodný tvar (foto 6).
  9. Černý kousek Fima ozdobíme texturou (stačí použít např. knoflík se zajímavým povrchem), zakápneme tekutým Fimem a pomocí pečícího papíru na něj velmi opatrně přitiskneme (obrázkem nahoru) bílý kousek Fima. Kdo nemá tekuté Fimo, které v tomto případě slouží jako lepidlo, po ruce, slepí po upečení oba dílky vteřinovým lepidlem.
  10. Tvar rámečku můžeme, ale nemusíme přizpůsobit tvaru obrázku (foto 7) a když jsme s výsledkem spokojeni, dáme vytvrdit do trouby. Po vychladnutí ohladíme hrany smirkovým papírem a s citem přetřeme tenounkou vrstvou laku.
Pozor, pozor tento návod je pouze obecný. Nezohledňuji konečnou podobu Vašeho výtvoru, takže nezapoměňte na dírky, očka, háčky nebo zapínání ;-).

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahojky,nezobrazuje se mi ta stránka "foto návod".A máš vzkaz na babě-in,přesně k tomuto tématu,papa,Iva

vrba řekl(a)...

Iva: děkuji za upozornění, odkaz už je funkční.

Anonymní řekl(a)...

Vrbošku mám dotaz: ten obrázek z laserové nebo inkoustové tiskárny?
Díky Dizza

vrba řekl(a)...

Dobrá a podnětná otázka. Obrázek je vytištěný na inkoustové tiskárně s nastavením tisku v nejlepší kvalitě. Informaci jsem už doplnila i do textu :-).

Anonymní řekl(a)...

Zdravim potrebuji ujisteni - staci k dostatecnemu prenosu obrazku pouze 14cti procentni vino? bohuzel ani plenka nezbyla :)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji super nápad, alkohol jsem neměla, tak jsem použila alpu, a tiskárnu mám bohužel laserovou, tak jsem si na papír nakreslila své obrázky tužkou a povedlo se!!! Proč kupovat drahé dekogely?!