7. prosince 2006

Natašiny korálky

Natašiny korálky

Kdo je Nataša, se mi rozklíčovat nepodařilo, ale jedno vím jistě. Technika, která nese její jméno je rychlá, jednoduchá a ekonomická. Dají se totiž použít různé zbytky a v malém množství dokonce i "bláto".
Podle návodu, který jsem pro vás připravila, si spoustu takových korálků snadno uděláte sami. Pro lepší názornost jsem v návodu i při výrobě korálků , které vidíte na fotografii, použila podobné barvy.

Takže, jdeme na to:

Krok 1 - vybrané barevné zbytky nasekáme řezákem krok 1-3
na nepravidelné kousky a jemně je promícháme.
Krok 2 - z hmoty vyválíme pevný, kompaktní váleček
Krok 3 - z válečku stlačováním vytvoříme podlouhlou krychli. Uchopíme ji za jeden konec a 3x-4x ji přetočíme (zásadní okamžik). Vzniklému útvaru znovu vrátíme podobu podlouhlé krychle.

krok 4-6
Krok 4 - krychli podélně rozřízneme napůl a stejným pohybem, jako kdybychom otevírali knihu, díly naplocho rozložíme.
Krok 5 - vidíte něco podobného? V duchu si po delší straně rozdělte na čtyři díly.
Krok 6 - prostřední dva díly (dvě čtvrtiny) tvoří budoucí stranu korálku. Ty nechte u sebe. Odřízněte po jednom dílů (po jedné čtvrtině) z obou okrajů tak, jak to vidíte na obrázku.
Krok 7-8

Krok 7 - oba krajní díly otočte ve směru šipek, (čili o 180°) a překlopte na spodní dvojitý díl.
Krok 8 - pohled shora. Nenechte se zmást tím, že vzor na horní a spodní plošce nesedí. To není podstatné. Podstatné je, že vzor na sebe plynule navazuje po celém obvodu delších stran.

krok 9-10Krok 9 - dva pohledy na sestavený korálek
Krok 10 - konečná úprava a tvar je už jenom na vás.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ešte mi prosím prezraď, ako dosiahneš také pekné tvary korálkov? Je na to tiež nejaká finta?

vrba řekl(a)...

Je to úplně jednoduché. Ke konečnému dotvarování používám hladkou destičku (stačí víčko od obalu na CD) , kterou korálek opakovaně ze všech šesti stran stlačuju. Tím se korálek zpevní a všechny plochy jsou krásně rovné.
Pro dosažení oblého tvaru do špiček stačí oba konce zmáčknout mezi palcem a ukazováčkem, otočit o 90° a stejným způsobem znovu zmáčknout. Eventuální nerovnosti pak vyhladím prsty nebo destičkou.