25. listopadu 2006

Fimo a mikrovlnka. Ano, či ne?

Fimo a MT

Právě uplynulý víkend byl ve znamení akce "Myší díra tour". První zastávka v Brně, další v Hranicích a v každém z měst po jednom kurzu Fima a dvou kurzech drátování vánočních ozdob, které lektorovala Ivona Šuchmannová (ijazuzi). Až na drobné trable před odjezdem, kdy se mi například podařilo veškeré, vesměs velmi neforemné a těžké věci na kurzy nacpat do obrovité IKEA tašky, ale vzápětí jsem zjistila, že ji neunesu, proběhlo vše ostatní nad očekávání hladce.
Častým dotazem účastnic bylo, jak je to vlastně s tím vytvrzováním hotových Fimo výtvorů. Péct v troubě? Vařit? A prý to jde i v mikrovlnce. Myslím, že nebude od věci, malé shrnutí a uvedení všech dohadů na pravou míru.
Doporučení výrobce je následující: hotový výrobek zapékáme v troubě při teplotě max. 130°C, po dobu 30 minut, ne déle. K zapékání nepoužívejte mikrovlnnou troubu.
Důvodem tohoto doporučení je, že při pečení polymerové hmoty v mikrovlnné troubě hrozí nebezpečí vznícení. A jako by případný požárek nestačil, vzniklý kouř navíc obsahuje zdraví škodlivé látky.
Při brouzdání na po internetu jsem ale narazila na stránku, kde je popsán způsob mikrovlnění Fima, který je naprosto bezpečný. Vtip spočívá v tom, že Fimo se v mikrovlnce nepeče, ale vaří ve vodě. Řekla bych, že obrázky jsou dostatečně názorné a pro ty, kteří nevládnou ani tak mizernou angličtinou jako já, si dovolím přidat pár postřehů z textu, které se mi zdají důležité.
  • používejte pouze nádoby určené pro MT
  • nepoužívejte keramické nádoby
  • hlídejte, aby bylo v nádobě stále dostatečné množství vody
  • pro větší předměty je vhodnější klasické vytvrzení v troubě
Co považuji já osobně za velkou výhodu tohoto postupu je, že nemusím kvůli pár korálkům roztápět troubu a že si výrobky stoprocentně zachovají původní barvu.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

a pri akom stupni(nízky alebo stredný alebo vysoký?) a za ako dlho by bol taký menší výrobok hotový?

Anonymní řekl(a)...

Ono to bude dost jedno, protoze okolni voda nikdy nebude mit vic jak 100 stupnu at to pojede na jakykoliv vykon a bude to FIMO chladit na relativne podobnou teplotu.

Vlada řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vlada řekl(a)...

mikrovlnka nepracuje jen na principu mikrovln ale dá se nastavit i na pečení bez vln,jen pomocí horkýho vzduchu...tak proč by v ní nešlo péct fimo)

https://www.youtube.com/watch?v=DdfsJLgs-lw